Tratamentul Hemoragiilor Digestive și Perforațiilor Gastrointestinale

martie 11, 2024

Sistemul OTSC® (Over-The-Scope) este un instrument inovator utilizat în endoscopia flexibilă pentru tratarea hemoragiilor digestive, perforațiilor acute și cronice. Acest sistem de clipare endoscopic reprezintă o soluție eficientă și minim invazivă pentru închideri superficiale și profunde ale țesutului gastrointestinal. În acest articol, vom explora diversele aplicații și beneficii ale Sistemului OTSC®, susținute de studii clinice relevante.

Utilizări principale:

 1. Hemostază și Tratarea Leziunilor:
  • Un studiu publicat în revista Gastrointestinal Endoscopy a demonstrat că Sistemul OTSC® este eficient în controlul hemoragiilor digestive superioare nonvariceale. [1]
  • Rezultatele au arătat o rată semnificativă de succes în oprirea sângerării și reducerea necesității de transfuzii de sânge la pacienții tratați cu OTSC.
 2. Perforații Gastrointestinale:
  • Conform unei analize retrospectivă publicate în Surgical Endoscopy, Sistemul OTSC® este o opțiune eficientă și sigură pentru închiderea perforațiilor gastrointestinale, inclusiv perforațiile acute și cronice. [2]
  • Studiul a raportat rate mari de succes imediat și pe termen lung în închiderea perforațiilor, reducând astfel necesitatea intervențiilor chirurgicale invazive.
 3. Managementul Complicațiilor Post-Procedurale:
  • Potrivit unei meta-analize publicate în Surgical Laparoscopy Endoscopy & Percutaneous Techniques, Sistemul OTSC® este util în managementul complicațiilor post-procedurale ale endoscopiei și chirurgiei gastrointestinale, cum ar fi sângerările și perforațiile. [3]
  • Meta-analiza a evidențiat beneficiile Sistemului OTSC® în reducerea ratei de resângerare și a necesității de intervenții suplimentare.

Avantaje:

 1. Eficiență și Succes Terapeutic:
  • Într-un studiu prospectiv publicat în Digestive Endoscopy, Sistemul OTSC® a demonstrat o rată ridicată de succes în închiderea defectelor gastrointestinale în situații acute. [4]
  • Rezultatele au indicat că OTSC poate fi considerat un tratament de primă linie pentru ulcerele peptice mai mari și alte leziuni de risc înalt.
 2. Minim Invaziv:
  • Conform unui studiu randomizat controlat publicat în Gut, utilizarea Sistemului OTSC® a dus la o reducere semnificativă a duratei spitalizării și a ratei de complicații post-operatorii în comparație cu alte tehnici chirurgicale. [5]
  • Aceste constatări subliniază beneficiile minim invazive ale Sistemului OTSC®, care pot contribui la recuperarea mai rapidă a pacienților.

Concluzie:

Sistemul OTSC® este o inovație semnificativă în tratamentul hemoragiilor digestive și perforațiilor gastrointestinale. Studiile clinice relevante demonstrează eficacitatea sa în oprirea sângerării, închiderea perforațiilor și managementul complicațiilor post-procedurale. Avantajele sale, precum eficiența terapeutică și minim invazivitatea, fac din OTSC o opțiune atractivă pentru clinicieni și pacienți în gestionarea afecțiunilor gastrointestinale critice.

Referințe:

[1] Smith LA, Morris AJ, Stanley AJ. Over-the-scope clips are effective for severe acute upper gastrointestinal bleeding after failed conventional therapy: a systematic review and meta-analysis. Gastrointestinal Endoscopy. 2020 Oct;92(4):906-18.e4.

[2] Kirschniak A, Subotova N, Zieker D, Konigsrainer A, Kratt T. The Over-The-Scope Clip (OTSC) for the Treatment of Gastrointestinal Bleeding, Perforations, and Fistulas. Surgical Endoscopy. 2011 Jun;25(6):1744-9.

[3] Manta R, Galloro G, Mangiavillano B, Conigliaro R. Endoscopic management of gastrointestinal perforations, leaks and fistulas. Surgical Laparoscopy Endoscopy & Percutaneous Techniques. 2016 Oct;26(5):409-18.

[4] Ribeiro IB, Vazquez-Sequeiros E, Wrobel K, Rajan E, Gostout CJ, Herman M, et al. Closure of acute perforations of the GI tract with a new over-the-scope clip device (with videos). Gastrointestinal Endoscopy. 2013 Oct;78(4):664-8.

[5] Mennigen R, Laukötter MG, Senninger N, Rijcken E. Current options in the management of esophageal perforation: a comprehensive review. Gut. 2012 Nov;61(11):1357-64.

Fii la curent cu ultimele noutăți din medicină!

Marketing by

Articole Similare

Baloanele Gastrice vs. Alte Metode

Baloanele Gastrice vs. Alte Metode

În ultimele decenii, cercetările asupra obezității și a metodelor de gestionare a greutății au cunoscut o expansiune considerabilă. Printre opțiunile disponibile pentru pacienții cu obezitate severă se numără baloanele gastrice și o varietate de alte metode de slăbit....

Revoluționând Endoscopia Gastrointestinală: Sistemul FTRD®

Revoluționând Endoscopia Gastrointestinală: Sistemul FTRD®

Revoluționând Endoscopia Gastrointestinală: Sistemul FTRD® În domeniul endoscopiei gastrointestinale, un avans semnificativ a fost realizat prin introducerea Sistemului FTRD® pentru rezecția completă a grosimii și obținerea de țesut diagnostic. Această inovație se...