Cifoscolioza, o deformare a coloanei vertebrale care implică o curbură laterală și o rotire axială, este una dintre cele mai comune afecțiuni ortopedice întâlnite în practica medicală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se estimează că cifoscolioza afectează între 2% și 4% din populația globală, cu o prevalență mai mare în rândul adolescenților și femeilor adulte.1 În România, datele statistice recente indică o incidență semnificativă a acestei afecțiuni, afectând aproximativ 3% – 5% din populația generală.
În timp ce unele cazuri de cifoscolioză sunt congenitale sau dobândite în timpul copilăriei, altele pot apărea mai târziu în viață și pot fi asociate cu factori precum poziția incorectă a corpului, leziunile sau modificările degenerative ale coloanei vertebrale. În fața acestei probleme de sănătate publică, este crucial să identificăm și să promovăm metodele eficiente de diagnostic și tratament, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților afectați.
Recent, un tânăr în vârstă de 22 de ani din Suedia a fost diagnosticat cu cifoscolioză, suferind de această afecțiune încă din copilărie. Cu toate că nu a urmat tratamente care să împiedice progresia scoliozei, tânărul a decis să caute ajutor și speranță.
După o evaluare amănunțită și un plan de tratament personalizat, tânărul a ales să se supună unei intervenții chirurgicale la BRAIN Institute, sub îngrijirea dr. Mihai Sabin Măgurean și dr. Alexandru Thiery de la Spitalul Monza. Echipa de experți a folosit cele mai avansate tehnologii disponibile, inclusiv robotul chirurgical Mazor X cu sistem de navigație tip Stealth și neuromonitorizare continuă intraoperatorie.
După o intervenție chirurgicală de succes care a durat 8 ore, tânărul se bucură acum de o recuperare în curs și de perspective promițătoare pentru viitor. Încrederea în echipa medicală și în tehnologiile moderne i-au readus speranța la o viață normală și activă.
Dacă dumneavoastră sau cineva drag se confruntă cu probleme similare, vă îndemnăm să îi contactați pe Dr. Mihai Sabin Măgurean și Dr. Alexandru Thiery pentru mai multe informații și programări. Puteți să îi contactați telefonic la ☎️ 021.9983 sau via email la adresele ? spinal@braininstitute.ro pentru ortopedie pediatrică și ? info@spitalulmonza.ro pentru ortopedie și traumatologie.
Referințe:
- Organizația Mondială a Sănătății (OMS). (2020). Spinal deformities: scoliosis and kyphosis. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/spinal-deformities-scoliosis-and-kyphosis
- Păun, D. (2018). Cifoscolioza – epidemiologie, patologie, tratament. Medic.ro. https://www.medic.ro/cifoscolioza–epidemiologie-patologie-tratament-articol-147798#_ftn1