Asumă-ți să fii sănătos! – 4.757 de consultaţii gratuite

august 30, 2023

Un număr de 4.757 de consultaţii medicale, gratuite, în domeniile dermatologiei, oftalmologiei, endocrinologiei şi pediatriei – acesta este rezultatul celor peste 330 de ore de investigaţii realizate de către cei 36 de medici rezidenţi şi specialişti angrenaţi în amplul program de voluntariat anual, derulat pe litoralul românesc de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

În perioada 14 – 19 august s-a derulat în cinci staţiuni de la malul Mării Negre a treia ediţie a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” – Litoral 2023 – a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, campanie realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. La această campanie s-a alăturat și echipa Lions Club Cosmopolitan București care a adus echipament oftalmologic de ultimă generație, cu ajutorul cărora medicii au analizat vederea doritorilor prezenți pe plajă.

Astfel, în perioada 14 – 19 august, în intervalele orare 09,00 – 12,00 şi 15,00 – 18,00, cu excepţia zilei de 19 august, când programul de screening s-a derulat doar în cursul dimineţii, toţi cei care au dorit să beneficieze de un consult medical gratuit i-au putut întâlni pe medicii voluntari aflaţi în puncte special amenajate pe plajă (corturi puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale) în staţiunile Costineşti, Neptun, Olimp, Saturn, Mangalia.


Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!”- Litoral 2023 – este 4.757: din care 1.390 – consultaţii de dermatologie pentru screening melanom; 695 consultaţii pediatrice, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.626 de consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 1.046 pentru screening osteoporoză.

Mai mult, pe parcursul celor 6 zile ale campaniei, medicii au depistat o serie de suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienţi cu risc crescut şi foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecţiuni tiroidiene, precum şi pacienţi, atât adulţi, cât şi copii, cu un grad ridicat de obezitate, precizează sursa citată.

Astfel, din punct de vedere dermatologic au fost depistate 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecţiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinom spino-celular, 27 suspiciuni/carcinom bazo-celular şi 2 suspiciuni /melanom).

Dintre cei 695 de copii evaluaţi (52% fete şi 48% băieţi) 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% sunt supraponderali, iar 8% subponderali.

În aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienţii consultaţi aveau hipertensiune diagnosticată în tratament, însă un procent de 13,12% au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată până în prezent. Diabet zaharat tip 2 cunoscut au prezentat 6,06%, însă valori glicemice care impun screening pentru diagnosticarea unui diabet zaharat necunoscut a fost observat la 0,55%.


Raportat tot la specialitatea endocrinologie din punct de vedere al greutăţii corporale s-au observat următoarele aspecte: 32,01% sunt supraponderali, 27,06% au prezentat obezitate grad I şi 9,84% – obezitate grad II şi III, respectiv grade înalte de obezitate; ceea ce conduce la concluzia că aproape 70% dintre cei consultaţi au greutate corporală peste cea normală, menţionează sursa citată.

Alte cifre înregistrate de către medicii endocrinologi au fost: 8,54% dintre cei consultaţi erau cu dislipidemie cunoscută, 4,45% – risc crescut şi foarte crescut de fractură osteoporotică şi 3,65% au prezentat diverse afecţiuni tiroidiene.

„Această a treia ediţie a campaniei noastre de prevenţie ne-a arătat un interes în continuă creştere faţă de prevenţia medicală din partea turiştilor aflaţi în concediu în această perioadă, numărul celor care au apelat la serviciile de screening gratuit fiind cu 400 mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut, ceea ce ne determină să dăm continuitate acestui proiect la care anul acesta, în premieră, s-au alăturat medicilor dermatologi şi endocrinologi colegii din specialitatea pediatrică conducând împreună la prezenţa în acest program de voluntariat a unui număr total de 36 de medici rezidenţi şi specialişti cărora le adresez şi de această dată sincere mulţumiri”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. 

Articol preluat de pe: https://www.agerpres.ro/

Fii la curent cu ultimele noutăți din medicină!

Marketing by

Articole Similare

Sănătatea Colonului: Testare Rapidă și Simplă

Sănătatea Colonului: Testare Rapidă și Simplă

Detectarea timpurie a problemelor de sănătate este esențială pentru o viață lungă și sănătoasă. Un stil de viață agitat, alimentația nesănătoasă și stresul zilnic pot avea efecte negative asupra sănătății colonului tău. Cancerul de colon este o afecțiune gravă care,...

Tehnici și Tendințe: Cum să evoluezi ca Specialist în Endoscopie?

Tehnici și Tendințe: Cum să evoluezi ca Specialist în Endoscopie?

Endoscopia terapeutică este un domeniu medical în continuă evoluție, cu noi tehnici și tehnologii apărând constant. Pentru a rămâne competitiv și a oferi pacienților cele mai bune soluții, este esențial ca medicii să se mențină la curent cu ultimele dezvoltări. Iată...