Cafeaua si ceaiul reduc riscul de dementa (studiu)

noiembrie 09, 2022

Consumul de cafea sau ceai scade riscul de accident vascular cerebral și demență, iar cel mai mare beneficiu a fost asociat cu consumul ambelor băuturi, sugerează o cercetare publicată în PLOS Medicine. O alta cercetare sugerează că de asemenea, consumul ambelor bauturi ceai verde și cafea poate avea efecte benefice asupra longevității pacinetilor cu diabet zaharat de tip 2.

Intr-un studiu amplu, cercetătorii au descoperit că la persoanele care au băut 2 – 3 căni de cafea și 2 – 3 căni de ceai pe zi a scăzut cu 30% incidența accidentului vascular cerebral și cu 28% riscul de demență față de cei care nu au băut.

„Din perspectiva sănătății generale, deoarece consumatorii obișnuiți de ceai și cafea reprezintă un procent atât de mare din populație și deoarece aceste băuturi tind să fie consumate în mod obișnuit de-a lungul vieții adulte, chiar și micile beneficii potențiale pentru sănătate sau riscuri asociate cu consumul de ceai și cafea pot avea implicații importante asupra sănătății”, notează cercetătorii. 

În timp ce studiile anterioare au arătat beneficii semnificative pentru sănătate ale consumului moderat de cafea și ceai separat, puțini au examinat efectul consumului ambelor.

Ce au constatant cercetătorii

Cercetătorii1 au înrolat 365.682 de participanți de la Biobank din Marea Britanie pentru analiza consumului de cafea și ceai și riscul de accident vascular cerebral și demență și 13.352 de participanți pentru analiza demenței după un accident vascular cerebral.

În timpul unei urmăriri de 11,4 ani, 2,8% dintre participanți au suferit un accident vascular cerebral și 1,4% au dezvoltat demență.

După ajustarea unor factori de confuzie, cercetătorii au constatat că riscul de accident vascular cerebral a fost cu 10% mai mic la cei care au băut de la o jumătate de ceașcă până la o ceașcă de cafea pe zi și cu 8% mai mic la cei care au consumat mai mult de două căni pe zi. Consumatorii de ceai care au consumat mai mult de două căni pe zi au înregistrat o reducere cu 16% a riscului de accident vascular cerebral.

Cei care au băut zilnic atât cafea, cât și ceai au avut cel mai mare beneficiu. Consumul a 2-3 căni de cafea și 2-3 căni de ceai a scăzut riscul de accident vascular cerebral cu 32% și riscul de demență cu 28%.

Consumul ambelor băuturi a oferit beneficii semnificativ mai mari decât consumul doar de cafea sau doar de ceai, cu un risc cu 11% mai mic de accident vascular cerebral, un risc cu 8% mai mic de demență și cu 18% mai mic risc pentru demență vasculară.

Printre participanții care au suferit un accident vascular cerebral în perioada de urmărire, consumul a 2-3 căni de cafea a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de demență post-accident vascular cerebral și pentru cei care au băut atât cafea, cât și ceai. 1 cana de cafea și 2-3 căni de ceai pe zi) riscul de demență post AVC a fost redus cu 50%.

Nu a existat o asociere semnificativă între consumul de cafea și ceai și riscul de accident vascular cerebral hemoragic sau boala Alzheimer.

Impactul consumului de ceai verde si cafea la pacientii cu diabet zaharat de tip 2

Un alt studiu2 amplu desfasurat in Japonia a urmarit  impactul consumului combinat de ceai verde si cafea asupra mortalității la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Au fost studiati timp de aproximativ 5, 3 ani 4923 de pacienți (2790 bărbați, 2133 femei) cu diabet zaharat de tip 2 (vârsta medie, 66 de ani) la care s-a  evaluat cantitatea de ceai verde și cafea consumate folosind chestionare autoadministrate.

Consumul de ceai verde si cafea a fost asociat cu o mortalitate redusă de toate cauzele. 

Concluziile studiului japonez au fost ca un consum mai mare de ceai verde și cafea a fost asociat cu o mortalitate redusă de toate cauzele: efectul lor combinat părea a fi aditiv la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

S-a raportat că un consum mai mare de ceai verde sau cafea conferă beneficii pentru sănătate și, respectiv, reduce mortalitatea de orice cauză în populația generală, iar acest studiu sugerează că consumul de ceai verde și cafea poate avea efecte benefice asupra longevității japonezilor cu diabet zaharat de tip 2.

Care sunt alte beneficii ale consumului de cafea și ceai

  • Combaterea radicalilor liberi

Corpul nostru produce radicali liberi atunci când transformă anumite alimente în energie. Aceste substanțe chimice pot deteriora celulele corpului și pot da naștere la diferite boli și afecțiuni. Atât ceaiul, cât și cafeaua ajută la producerea de antioxidanți care ajută la combaterea acestor radicali liberi.

  • Boala Parkinson

Cofeina care se găsește atât în ​​ceai, cât și în cafea ajută la protejarea organismului uman împotriva bolii Parkinson. Studiile au mai arătat că cofeina nu numai că protejează creierul, dar ajută și la identificarea semnelor timpurii ale acestei tulburări cerebrale.

  • Controlul diabetului

Diabetul este o afecțiune gravă de sănătate care devine cauza a numeroase alte afecțiuni. În timp ce ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge este o sarcină uriașă, ceașca de ceai sau cafea poate, de fapt, să joace un rol esențial în controlul acesteia. Cafeaua este plină de antioxidanți care ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, iar antioxidanții prezenți în ceai pot, de fapt, ajuta organismul să proceseze mai bine zahărul din sânge.

  • Boli hepatice

Ficatul este un organ despre care se știe că beneficiază enorm de pe urma cafelei. Consumul regulat de cafea ajută la ținerea la distanță a bolilor hepatice, cum ar fi cancerul hepatic, ciroza hepatică și alte boli cronice ale ficatului.

  • Afecțiuni cardiace

În timp ce medicii recomandau în trecut pacienților cu boli de inimă să-și controleze aportul de ceai și cafea, studiile recente sugerează că medicii au început să înțeleagă și să aprecieze rolul pe care ceaiul și cafeaua îl au în menținerea unei inimi sănătoase. Mulți medici cred, de asemenea, că consumul unei ceasca de cafea în fiecare zi ajută la formarea calciului în vasele de sânge care transportă sângele la inimă.

  • Calculii biliari

Se știe că cafeaua reduce în mod semnificativ formarea de calculi biliari în vezica biliară. Acest organ în formă de para ajută la digestie, iar cafeaua este cunoscută pentru că ajută fluidele să se deplaseze fără probleme prin vezică. Calculii biliari sunt cunoscuți a fi bucăți mici de colesterol, iar cafeaua ajută la prevenirea cristalizării colesterolului în astfel de calculi biliari.

  • Gestionarea greutății

Dacă ești atent și la aportul de zahăr, consumul de ceai și cafea cu conținut scăzut de calorii te poate ajuta să slăbești eficient. Asigură-te doar că optezi pentru băuturile simple, în loc să le adaugi zahăr sau frișcă.

Efecte secundare potențiale ale consumului de cafea și ceai

Pot exista și efecte secundare ale consumului acestor băuturi, din cauza conținutului de cofeină. Cofeina poate provoca anxietate, insomnie și bătăi neregulate ale inimii. În plus, cafeaua (atât obișnuită, cât și decofeinizată) poate irita tractul digestiv, vezica urinară și prostata. 

Efectele secundare ale consumului ridicat de cofeină se aplică în mod egal cafelei și ceaiului. Cu toate acestea, ar trebui să consumi mai multe căni de ceai pentru a egala nivelurile ridicate de cofeină găsite în cafea.

Pe scurt, consumul de cafea și ceai oferă o serie de beneficii excelente pentru sănătate cu puține efecte secundare care pot fi gestionate prin reducerea cantității de ceai sau trecerea la cafea decofeinizată. 

Articol preluat de pe: https://www.doc.ro/

Fii la curent cu ultimele noutăți din medicină!

Marketing by

Articole Similare